İlk olarak, lityum iyon teknolojisinin her işletme ve her uygulama için uygun olmadığını önemle belirtmeliyiz. Bu teknoloji ekipmanların vardiye içerisinde uzun saatler çalıştığı ve mola zamanlarının yeterli şarj sürelerine izin verdiği çok vardiyalı operasyonlarda en büyük faydayı sağlayabileceğini anlamakmız çok önemlidir. Bunun nedeni, Li-ion akülerin standart bir kurşun asit aküden daha yüksek seviyede güç verimliliğidir. Geleneksel olarak kullanılan kurşun asit veya jel aküler, 6 ila 14 saat arasında bir şarj süresine ihtiyaç duyar ve bu da vardiya süresince ekipmanın sürekli olarak kullanım olasılığını sınırlar. Çok vardiyalı operasyonlar, bunun üstesinden gelmek için genellikle akü değiştirme yöntemini kullanır, ancak bu hem işçilik hem de yatırım olarak maliyetli bir süreçtir.
Li-ion aküler ise 1 saat gibi kısa bir sürede yeniden şarj edilebilir, şarj etmek için %30'a kadar daha az enerji kullanır ve ekipmanların işletmedeki kullanılabilirliğini artırır.
Bu aküler, "fırsat şarjına" izin verdiğinden, akü değişim ve ekipman bekleme süresini, yedek akü ve şarj odaları gibi masrafları da ortadan kaldırabilir. Şarj cihazlarının tesisin içerisindeki stratejik alanlara yerleşimi sayesinde ekipmanlar, molalarda veya herhangi bir duruş süresinde operatör tarafından hızlı bir şekilde şarj edilebilir. Bu şekilde verimli ekipman çalıştırmanın anahtarı, yeni bir kültürü işletmeye yerleştirmek ve doğru planlama ile şarj cihazlarını uygun alanlara (mesela mola yerlerinin yakınları gibi) yeniden yerleştirmektir. Ancak bunun, araştırma ve altyapı maliyetlerine yol açabileceği de gözden kaçırılmamalıdır.
Lityum-iyon teknolojisi ile çalışan ekipmanları kullanmanın geleneksel kurşun asitle çalışanlara göre diğer avantajları şunlardır:
Lityum-iyon akülerin kurşun asit pillere göre %30 daha fazla verimli olduğu kanıtlanmıştır. CO2 emisyonlarını önemli ölçüde azaltır. 4 kat daha uzun bir kullanım ömrü ile birlikte son derece çevre dostudur.
Akü değişim ihtiyacını ortadan kaldırarak, operasyonların daha verimli yürütülmesi ve uzun vadede maliyet tasarrufu sağlanması mümkündür.
Li-ion aküler, geleneksel kurşun-asitlerden daha yüksek bir başlangıç yatırımına sahiptir. Ancak, çok vardiyalı uygulamalarda üretkenlik faydaları ve uzun vadeli maliyet tasarrufu, bu teknolojiye yapılan daha yüksek yatırımdan fazla olabilir.
Ayrıca akü şarj istasyonları alanları işletmede farklı amaçlarla kullanılır ve kurşun asid akülerin değişimi esnasında görevde bulunan gözcü veya uygulayıcı personel maliyetleri de tamamen tasarrufa dönüşür.
Daha fazla bilgi için bizlere aşağıdaki link üzerinden veya 444 7 898 numaralı telefondan rahatlıkla ulaşabilirsiniz.