Hem lityum-iyon hem de hidrojen enerji kaynakları, geleneksel kurşun-asit akülerden daha az enerji kullandıkları için şirketlerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmaktadır. Forklift filonuz için doğru enerji seçeneğinin seçilmesi iş önceliklerinize bağlıdır. Peki forkliftlerinize güç veren enerji kaynakları hakkında ne biliyorsunuz?
Yakıt hücreli forkliftler, geleneksel kurşun asitli akü yerine güç için hidrojen kullanan forkliftlerdir. Şirketler daha temiz ve daha yenilenebilir enerji çözümlerini benimsedikçe yakıt hücreli forklitlerin kullanımı artıyor.
Yakıt hücresi, kimyasal bir reaksiyon yoluyla elektrik üreten bir cihazdır. Bir elektrik akımı üretmek için hidrojen yakıtını oksijenle birleştirir. Yakıt mevcut olduğu sürece elektrokimyasal reaksiyon oluşturması açısından geleneksel bir aküye benzer.
Yakıt hücresi, havadaki oksijenin (O2) yardımıyla hidrojeni suya (H2O) dönüştürür. Bu kimyasal reaksiyon sırasında elektrik enerjisi açığa çıkar. Bu enerji elektrik motorlarını çalıştırmak için kullanılır.
Hidrojen elde etmenin birkaç yöntemi vardır. Yaygın olan yöntem, buhar reformasyonudur. Bir diğeri, en temiz süreç olarak kabul edilen elektrolizdir. Bu, sudan (H2O) bir akım geçirerek, hidrojen ve oksijen atomlarını ayırarak çalışır.
Elektrik yenilenebilir enerji kaynaklarından geliyorsa buna 'yeşil hidrojen' denir. Bu özellikle çevre dostudur ve net sıfır emisyonlu güçle sonuçlanabilir.
Yakıt hücresi teknolojisinin avantajları şunları içerir:
- Emisyonsuz çalışma. Damıtılmış su tek atık üründür
- Yakıt ikmali sadece 2-3 dakika sürer ve akü değişimine gerek yoktur, bu da forkliftlerin kullanım oranlarını artırır
- Esnek yakıt doldurma: akü ömrüne zarar vermeden 'doldurma' mümkündür
- Ana operasyonlarınız için size daha fazla alan sağlayan kargo alanı veya havalandırma sistemlerine yatırım gerekmez
- Asit veya kurşun gibi toksik kimyasallarla işlem yapılmaz
- Yeşil hidrojen kullanıldığında CO2 nötr olur
- Yakıt hücreleri yüksek enerji yoğunluğuna sahiptir: Hacim olarak birim başına daha fazla enerji depolayabilir ve sağlayabilirler
- Saklanması ve taşınması kolaydır
- Depo tam dolu olmasa da kullanım sırasında performans kaybı olmaz
- Hücreler düşük bakım ve uzun çalışma ömrüne sahiptir
- Sonradan değiştirilebilirler
- -30°C ile 40°C arasındaki sıcaklıklarda kullanılabilir, bu da yakıt hücresini soğuk depo kullanımı için mükemmel kılar
- Hem açık havada hem de içeride yakıt ikmali yapılabilir
Yakıt hücresi, normalde akü değişiminin gerekli olduğu çok vardiyalı büyük veya karmaşık filolar için faydalıdır. Bu, operasyonunuzu açıklıyorsa, yakıt hücresi teknolojisinin faydalarını daha ayrıntılı olarak incelemelisiniz.