TPS ilkeleriyle çalışmak, sipariş esasına göre üretilen ve size zamanında teslim edilen yüksek kaliteli ürünler üretilmesini sağlar. Ürünlerin kullanım ömürlerinin sonunda geri dönüştürülmesi de dahil olmak üzere üretim prosesleri çevreye saygılıdır. Sürekli ölçüm ve iyileştirme, son 10 yılda garanti taleplerinde %70'lik bir azalma olarak yansır ve sürekli olarak ürünlerin geliştiği anlamına gelir. Ayrıca hem çalışanlar hem de müşteriler için güvenli bir iş yeri yaratmak ana hedeftir.
Tüm forklift ve ekipmanlar, Toyota Üretim Sistemine göre üretilmektedir ve Avrupa'daki ürün satışlarımızın %95'inden fazlası İsveç, Fransa ve İtalya'daki Toyota fabrikalarında üretilmektedir. Jidoka, doğru zamanda ve doğru anda yapılan müdehalenin sonucunda anormalliklerin hemen tespit edilmesini ve düzeltilmesini sonrasında doğru planlama ile en yüksek kalitede ürün elde etme hedefine ulaşılması anlamına gelir.
Toyota Üretim Sistemi, Toyota tarafından 1950'lerde savaş sonrası mali kaynakların eksikliği doğrultusunda ve otomobil üretiminde dünya lideri olma hırsıyla birleşerek geliştirildi. Ancak, TPS'nin kökenleri çok daha erken başlamıştı.
Hikayenin başlangıcı, orijinal olarak Toyota'nın kurucusu Sakichi Toyoda tarafından 'akıllı otomasyon' olarak geliştirilen ve ilk kez otomatik dokuma makinelerinde üretkenliği artırmak için kullanılan Jidoka konsepti ile 1920'lere kadar uzanabilir. Bu, anormallikleri otomatik olarak tespit ederek derhal aksiyon almak ve kaliteyi sağlamak.
1930'larda 'Tam Zamanında' kavramı, Kiichiro Toyoda tarafından, kaynakların kıt olduğu ve ihtiyacın karşılanamadığı bir dönemde Toyota otomobillerini üretmenin verimli bir yolunu yaratma çabalarının bir parçası olarak icat edildi. Tam zamanında (Just-in-time) kavramı, tam olarak doğru malları (bileşenleri) tam olarak doğru yere doğru zamanda ulaştırmak anlamına gelir.
Jidoka ve Just-in-time, Taichi Ohno tarafından geliştirilen ve o zamandan beri onlarca yıldır iyileştirilen Toyota Üretim Sisteminin iki temel ayağını oluşturdu. TPS, Toyota'nın diğer otomobil üreticilerine kıyasla 1970'lerdeki petrol krizinden daha çabuk kurtulmasını sağlayan farklılaştırıcı unsur olarak görülüyordu. Sonuç olarak, Massachusetts Institute of Technology, TPS'yi farklılaştırıcı ve yalın düşüncenin gerçek kaynağı olarak kabul eden 'Dünyayı Değiştiren Makine' adlı bir kitabın yayınlanmasıyla sonuçlanan bir araştırma çalışması üstlendi.
TPS, insanların fikirleri teşvik edebilecekleri ve insani değerleri en üst düzeye çıkarabilecekleri en iyi ortamı yaratmayı amaçlar ve bugün Toyota dünyanın en önemli üreticilerinden biri olarak kurulmuş olmasına rağmen, bu yaklaşım hala Japon kültürünün arkasındaki itici güçtür ve şirketin en büyük varlığıdır. TPS, yalnızca üretimde değil, tüm süreç ve işlevlerde uygulanabilen bir metodoloji ve zihniyet olarak dünya çapında tanınan bir yöntemdir.
Muda'nın (Savurganlık, ya da Atık olarak çevrilebilir) ortadan kaldırılması ve sürecin her aşamasında müşteriler için değer katma hırsı, çalışma şeklimizin temelini oluşturur. Bu, sürekli iyileştirmeye ve günlük iş geliştirme çabalarına odaklanan bir kaizen zihniyeti anlamına gelir.