operator eğitimi

Depolarda görülen 10 güvenlik sorunu

Depoda çalışmak güvenlik açısından birçok riski de beraberinde getirir. Depo çalışanları, güvenli bir şekilde çalışmak için potansiyel tehlikelerin farkında olmalıdır. Bu nedenle, çalışanların depoda güvenlik kurallarına uymaları önemlidir. Peki, depolardaki en yaygın güvenlik sorunları nelerdir?

İşte, deponuzda güvenliği artırmak için bazı ipuçları:

İşte, deponuzda güvenliği artırmak için bazı ipuçları:

  1. Elektrik risklerinden kaçının

  2. Uygun iş kıyafetleri giyin

  3. Kayma ve düşmeleri önleyin

  4. Yangınlar için tedbirler alın

  5. Zararlı maddeleri belirleyin

  6. Ağır ekipmanla güvenli çalışmak için uygun ortam yaratın 

  7. Güvenlik eğitimlerini atlamayın

  8. Çalışma saatlerine saygı gösterin

  9. Düşebilecek nesneler için önlemler alın

  10. Ergonomiye odaklanın

 

1. Elektrik risklerinden kaçının

Depolardaki en ciddi kazalar genellikle elektrik kaynaklı meydana gelir. Örneğin, ekipman üzerinde çalışırken veya arızalarla karşılaştığınızda elektrik tehlikelerine maruz kalabilirsiniz. 

Çalışma sahasında elektrik arızalarını kendi çabalarınızla çözmek yerine bir profesyonelden destek almak iş güvenliği açısından her zaman daha güvenlidir. Arızaları kendi çabalarınızla çözmeye çalışmak, zaman ve maliyet açısından tasarruf sağlayabilir, ancak kesinlikle doğru çözüm değildir. Bu sorunları çözmek için her zaman bir profesyonelle iletişime geçilmesi gerekir. Böylece çalışanlarınızın yaralanmasını önleyerek iş kazalarının önüne geçebilirsiniz. 

2. Her zaman uygun iş kıyafeti giyin

Çalışanlarınız, iş yerlerindeki tehlikelere karşı kendilerini korumak için doğru kişisel koruyucu ekipmanı giymekle yükümlüdür: Koruyucu gözlükler, eldivenler, toz maskeleri, baretler, vb. Ne yazık ki, bu kural sıklıkla ihlal edilmektedir. Bu durum, ezilme, kirli havanın solunması, göz yaralanmaları ve işitme kaybı dahil olmak üzere kaza ve yaralanma riskini artırır. 

Çalışanlarınıza her zaman iş yerinde giymeleri gereken koruyucu ekipmanların tam bir listesini verin. Ayrıca bu kıyafetlerin giyilmesi, temizlenmesi ve bakımı için uygun talimatları sağlayın.


3. Kayma ve düşmeleri önleyin

Kayma ve düşmeler, iş yerinde yaralanmaların yaygın nedenlerindendir. Aşağıdaki yönergelerle deponuzdaki kaymaları ve düşmeleri önleyebilirsiniz:

  • Çukurlar, çatlaklar veya gevşek kablolar gibi engellerden zemini temizleyin.
  • Dökülen sıvıları hemen temizleyin.
  • Kayma riskini azaltmak için deponuzda kaymaz zemin bantları ve paspasları kullanın.
  • Gerekirse, çalışanlarınızın düşmeye karşı kendilerini koruması için iş güvenliği eğitimleri aldırın.

4. Yangın tatbikatı yapın

Yangın, bir depoda meydana gelebilecek en tehlikeli kazalardan biridir. Tek bir yangın onlarca hatta yüzlerce çalışanı yaralayabilir. Deponuzda yangın riskini azaltmak için çeşitli önlemler alabilirsiniz. 

Şirket olarak, deponuz için doğru inşaat izinlerine sahip olmalısınız. Tüm çalışanlar için yeterli acil durum çıkışları ve otomatik yağmurlama (sprinkler) sistemi gibi olası bir yangını önlemek için gerekli önlemler alınmalıdır. Bunun yanı sıra, depo çalışanları da yangın önleme konusunda eğitilmelidir.

Bu eğitim, binadan/depodan çıkış stratejilerini ve yangın söndürücülerin nasıl bulunacağını ve doğru şekilde çalıştırılacağını içerir. Düzenli denetim ve tatbikatlarla, olası yangın tehlikesi olan durumlara karşı da planlı ve tedbirli olabilirsiniz.

5. Zararlı atıkları depolarken dikkatli olun

Zararlı kimyasalların birçoğu depolarda muhafaza edilir. Zararlı maddelerin yanlış depolanması sağlığınızı ciddi bir biçimde tehdit eder.

Sağlığınızı tehdit eden maddeleri dikkatli bir şekilde saklayın ve onlara,  bir etiket vererek diğer maddelerle karışmasını önleyin. Son olarak, çalışanlarınızı bu maddeleri doğru ve güvenli bir şekilde kullanma konusunda eğitin.

 

6. Ağır ekipmanlarla güvenli şekilde çalışın

Günlük olarak ağır ekipmanlarla çalışıyorsanız, bir süre sonra ekipmanı kullanırken daha rahat hissetmeniz çok normal.Fakat bu durum, olağan güvenlik prosedürlerine uymayı unutmanıza yol açabilir. Ağır ekipmanlarla çalışan tüm operatörler düzenli olarak eğitim alarak bilgilerini tazelemelidir. Ekipmanı kendiniz kullanmasanız bile, örneğin bir forklift sürücüsünün ''kör noktalarından'' nasıl kaçınacağınızı bilmek faydalı olabilir. Bu, hayat kurtarabilecek bir bilgidir.

7. Çalışanlarınıza güvenlik eğitimi verin

Çalışanlara ihtiyaç duydukları eğitimi işe başlamadan önce verin. Böylece, tüm çalışanlarınızın iş yerleri için güvenlik prosedürlerini bilmelerini ve düzenli eğitim almalarını sağlamış olursunuz.

Eğitim ve bilgi eksikliği, işi güvenli bir şekilde gerçekleştirmeyi zorlaştırabilir. Yönetici olarak siz gerekli eğitimi vermezseniz depo çalışanları farkında olmadan kendilerini ve iş arkadaşlarını tehlikeye atabilirler. Bu nedenle, periyodik olarak eğitimler yapmak deponuzda çalışanlarınıza güvenli bir iş sahası sağlamanıza yardımcı olabilir.

8. Çalışma saatlerine saygı gösterin

Depolar genellikle rekabetçi termin süreleriyle baş etmek zorunda kalır. Bunun sonucunda, çalışanlar fazladan mesai yapmak zorunda kalabilir. Ancak bu fazla mesai saatleri çok uzun sürerse yorgunluğa, zayıf konsantrasyona ve daha az üretkenliğe yol açabilir.

Ve bunun bir depodaki güvenlik üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Ayrıntılara gösterilen özen, işi herkes için güvenli kılmak açısından önemlidir. Bu nedenle, kazaları ve yaralanmaları önlemek için mümkün olduğunca çalışma saatlerine ve vardiya molalarına uyun.

9. Düşen nesnelere karşı tetikte olun

Depo ürünleri genellikle depolarda yüksek raflarda depolanır. Bu yükseklik, dikey alanı verimli bir şekilde kullanmaya yardımcı olur. Ne yazık ki, düşen nesnelerden kaynaklanan yaralanma riskini de artırabilir. Bir depoda çalışanlar, düşen nesneleri durdurma, emniyete alma ve önleme konusunda eğitilmelidir. 

Dengeli yığınlar oluşturmak nesnelerin düşme riskini azaltır. Mümkünse, her zaman yığının altına ağır, hacimli nesneler yerleştirin. Bu kural, taşınan herhangi bir nesne yığını için de geçerlidir.

Silindirik nesneler her zaman düz tarafları aşağı gelecek şekilde saklanmalı ve taşınmalıdır. İstifleri olabildiğince doğru yapmak için zaman ayırın ve forkliftinizin maksimum kapasitesini aşmadığınızdan emin olun.

10. Ergonomiyi optimize edin

Depo çalışanları, lojistik çalışmaları sırasında genellikle aynı hareketleri yaparlar. Bu tekrarlanan hareketler - kaldırma, bükme, itme, döndürme, vb. kaslarda ve eklemlerde yaralanmalara neden olabilir. Bu nedenle depoda kullanılan malzemenin ergonomik olarak doğru olması önemlidir.

 

Ergonomiyi optimize etmek için bazı ipuçları:

  • Nesneleri yere değil göğüs hizasına yerleştirin
  • Ergonomik oturma ve kontrollere sahip forkliftler ve diğer ekipmanlar sağlayın
  • Çalışanları nesneleri güvenli bir şekilde kaldırma ve taşıma konusunda eğitin